A tartalomhoz

Főmenü:

Homokhátság Fejlődéséért Vidékfejlesztési Egyesület

Keresés

Homokhátság Fejlődéséért Vidékfejlesztési Egyesület - Francia kapcsolat

Rólunk

Francia partnerkapcsolat

Az Európa szintű LEADER program bár céljában mindenhol azonos, gyakorlatában országonként igen eltérő. A LEADER típusú vidékfejlesztés célja, hogy a vidéken élők esélyt kapjanak a fejlődésre, javuljon az életminőség, megoldódjanak a gazdasági, társadalmi és környezeti problémák, megvalósuljon a fenntartható fejlődés. Ahhoz, hogy a LEADER program célba érjen, elengedhetetlen a térségek gyakorlatainak kölcsönös megismerése, valamint a tapasztalatcsere, amely sikeresebbé teheti a vidéket megcélzó fejlesztési programot.

Ebben a folyamatban a nemzetközi kapcsolatok kiemelt szerephez jutnak

Civray-i Akciócsoport és a dél-alföldi Tiszától a Homokhátságig Leader Akciócsoport közötti együttműködés lehetősége 2009 márciusában fogalmazódott meg.

A Civray-i Akciócsoport Franciaország középső részén a Poitou-Charentes régiójában, Vienne megyében található.
Az előzetes egyeztetéseket konkrét lépések követték, hiszen 2009 októberében a Civray térségből képviselők és vidékfejlesztési szakemberek látogattak el Magyarországra. 2009. október 7. és 10. között a két ország szakértő bizottsága az együttműködés jegyében három célterületet jelölt ki: a kultúra, mezőgazdaság illetve a turizmus területein kívánnak szorosabb együttműködést kialakítani. A két térség között együttműködési megállapodás aláírására került sor.

2010 júniusában a Civray-i térség 4 napos utazás keretében fogadta viszont a magyar delegációt. A delegáció programjában elsősorban a Magyarországon megkötött megállapodásban előirányzott három együttműködési területre - mezőgazdaság, kultúra és turizmus - vonatkozó látogatások kaptak helyet.

Ezév januárjában ismét a magyar delegáció látogatta meg a Civray-i térséget. A munkamegbeszélések során konkrét projektötletek fogalmazódtak meg.

A két térség közötti együttműködés egyik sarkpontja a kölcsönös információ és tapasztalatcsere az előzetesen meghatározott és kijelölt irányzatok mentén, különböző kutató és képző intézetek bevonásával.
A partnerkapcsolat végső célja pedig, hogy a két térség egymás gyakorlatainak megismerésén túl a tanuljunk is abból, illetve a jól működő gyakorlatokat alkalmazzuk, a három - már említett - kijelölt irány területén együttműködésben megvalósított projekteket hozzunk lére.

A magyar és a francia oldalról is merültek már fel konkrét projektötletek, amelyek lassan körvonalazódni látszanak.
A továbblépéshez azonban a Vidékfejlesztési Minisztérium támogatása szükséges.

C:\Website\Homokhatsag-leader\_Pictures\Main\fr-1.jpg
Error File Open Error
C:\Website\Homokhatsag-leader\_Pictures\Main\fr-2.jpg
Error File Open Error
C:\Website\Homokhatsag-leader\_Pictures\Main\fr-3.jpg
Error File Open Error

Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenübe