A tartalomhoz

Főmenü:

Homokhátság Fejlődéséért Vidékfejlesztési Egyesület

Keresés

Homokhátság Fejlődéséért Vidékfejlesztési Egyesület - Lakiteleki Gyermekalapítvány

Pályázatok > Megvalósult projektek




A megvalósult projekt eredményei, társadalmi hatásai


Lakiteleki Gyermekalapítvány
Reg.szám: 1009670206

A 2014-es évben is - a pályázati összegnek köszönhetően - folyamatosan tudtunk egyre magasabb szinten dolgozni és részt venni abban, hogy a lakiteleki fiatalság értékteremtő, a társadalom számára hasznos módon töltse el szabadidejét. A helyi fiatalokból álló fúvószenekar, valamint a mazsorett csoport több alkalommal mutatta meg magát a település rendezvényein, a két csoportosulásban részt vevő fiatalok komoly, értékteremtő módon hozzájárultak Lakitelek közművelődési, kulturális életének fellendítéséhez.

A zenekarnak a 2014. évben több felkérése is volt, sőt megyei szintű rendezvényen is képviselték településünket. Lakitelek községi ünnepségein nagyszerű hangulatú koncerteket adtak, lehetőség szerint olyan művekkel, amelyek tematikusan is kapcsolódtak a rendezvényekhez. Március 15-én vagy a Tőserdei Lovasnapon és Huszártalálkozón katonadalokkal és indulókkal, szórakoztató rendezvényeken pedig akár könnyűzenei átiratokkal színesítették a programot.

Ilyen volt a Széna vagy Szalma fesztivál,de nagy sikerrel vendégszerepelt a zenekar Szolnokon, Lajosmizsén és a délvidéki Bajmok településen is!

A pályázatnak köszönhetően új hangszerekhez jutott a zenekar valamint egy régi vágya is teljesült a zenekari egyenruha elkészíttetésével. Mind a hangszerek és az egyenruhák nagy lökést adtak a zenekarnak. A zenészek már a megjelenésükkel is elismerést aratnak, a kottáknak és a pontos, nagyon jól használható hangszereknek köszönhetően pedig a repertoár is bővült, igényesebben szólalt meg.

A mazsorett csoport akár önállóan, akár a zenekarral együttműködve, hasonlóan színesítette Lakitelek életét. A zömmel általános iskolás fiatalokból álló csoport szintén részt vett a 2014. évi rendezvényeken, úgy a községben, mint a Népfőiskolán.

A település életében nyilvánvalóan komoly szerepet tölt be a zenekar és a mazsorett csoport is. Nagyszámú nézőt, érdeklődőt vonzanak a fellépéseik és egyre több ifjú zenész és táncos lábú leány gondolja úgy, hogy szeretne ezekhez a művészeti csoportokhoz tartozni. A fiatalok egyéni hangszeres és tánctudásának fejlesztése mellett fontos cél a csapatmunka, a közös siker élményének átélése.

A 2014-es évben biztosan állíthatjuk, hogy ez minden résztvevőnek megadatott és a fejlesztések elérték a céljukat. A projektünk célja a közösségi élmény, a gyerekek és a felnőttek közötti kapcsolatteremtés a zene és a tánc témakörében, a hagyományok ápolása, felélesztése.

Hasznos velejárója a rendezvényeknek a kapcsolatteremtés, a közös zenei nyelv megtalálása és az öröm, amit a közös munka nyújt mindenkinek. A hangszeres játék, mint fogalom hűen tükrözi a zene fontosságát a gyerekek körében. Ők nem feladatként, hanem játékként élik meg a zenélést és a táncot. Ebben van nagy segítségükre az, hogy megfelelő minőségű hangszereken játszhatnak, valamint külső jegyeikben is csapatként, közösségként jelenhetnek meg.

Sok hazai és határon túli településen hagyománya volt a fúvós zenekarok munkájának. Több településen fogadták úgy az ifjú zenészeket, mintha hazaérkeztek volna. Volt, hogy az idősebbek megkönnyezték a fellépéseket, hiszen sok évvel ezelőtt valamely rokonuk vagy akár ők maguk is játszottak fúvós muzsikát. Régen elfeledett kották és hangszerek kerültek elő és olyan történetek, amelyekkel egymásra talált gyermek, felnőtt és idős ember egyaránt.

Biztosan állíthatjuk, hogy a megvalósult projekt segítséget nyújt a helyi fiataloknak, ezen értékteremtő kezdeményezés fenntartásában, továbbvitelében a következő évtizedekre.

Projekt képek: képek


Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenübe